Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας το μνημόσυνο του Ιωάννη Πασαλίδη - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας το μνημόσυνο του Ιωάννη Πασαλίδη

Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, που τόσο λάτρευε, και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το πολιτικό μνημόσυνο του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς, προέδρου της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και διακεκριμένου μαιευτήρα («γιατρό των φτωχών» τον αποκαλούσαν συχνά) Ιωάννη Πασαλίδη το απόγευμα της Πέμπτη 15 Μαρτίου, στο κοιμητήριο της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.
Το μνημόσυνο έγινε με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Πόντιου πολιτικού και επιστήμονα.
Στον τόπο που ήταν επιθυμία του να ταφεί, στην Καλαμαριά, βρέθηκαν πολιτικά πρόσωπα, άνθρωποι του οργανωμένου ποντιακού χώρου, συγγενείς και φίλοι, αναδεικνύοντας με τις τοποθετήσεις τους την πολιτική προσφορά, την αγωνιστικότητα, τη διορατικότητα, την ανιδιοτέλεια και το ήθος του εκλιπόντος.
Στεφάνι στη μνήμη του κατέθεσε εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης) ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους την εκτίμηση του Προέδρου της Βουλής και, πιστεύω, της μεγάλης πλειοψηφίας της, για την εμβληματική αυτή φυσιογνωμία και του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, αλλά και του ανθρώπου που η Αριστερά του χρωστά πάρα πολλά, γιατί πραγματικά την έστησε στα πόδια της στις πιο δύσκολες στιγμές».

Ο κόσμος στο χθεσινό μνημόσυνο
«Έδειξε ένα πνεύμα βαθιά ανθρωπιστικό και ένα πνεύμα δυναμισμού, ταυτόχρονα, είχε ασυμβίβαστες ιδέες, έδωσε αγώνες για τη δημοκρατία για την ελευθερία της έκφρασης και γι' αυτό διώχθηκε και υπέστη συνέπειες», είπε ο εγγονός του Ι. Πασαλίδη, Γιάννης Νισύριος (δικηγόρος).
Κεντρική εκδήλωση μνήμης στον Πασαλίδη προγραμματίζεται να γίνει στις 27 Απριλίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
«Συνέδεσε τη ζωή του κοντά στον άνθρωπο, με τους αγώνες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης σ' αυτό τον τόπο», τόνισε ο Θεοδόσης Μπακογλίδης (δήμαρχος Καλαμαριάς), ενώ ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος ανέφερε ότι ο Πασαλίδης χαρακτηρίστηκε ως ο «γιατρός των φτωχών» γιατί δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα από τους ανήμπορους, από τους φτωχούς ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας.

Το μνήμα του Ιωάννη Πασαλίδη
Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στεφάνι κατέθεσε ο γενικός γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης επισημαίνοντας πως η συμβολή του στους πρόσφυγες και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ήταν καθοριστική.
Η κεντρική εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Πασαλίδη προγραμματίζεται να γίνει στις 27 Απριλίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου προσκλήθηκαν να παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο ιστορικός Ηλίας Νικολακόπουλος, η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, κ.ά.