Δέσμη προτάσεων Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ - Δυσαρέσκεια των Σκοπίων - ΜΕΤΕΧΩ

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Δέσμη προτάσεων Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ - Δυσαρέσκεια των Σκοπίων

Σειρά προτάσεων και ιδεών κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας της

Δέσμη ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο», όπως είπε, κατέθεσε στους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με την οποία άνοιξε η αυλαία της διαπραγμάτευσης Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ.
«Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», ανέφερε ο κ. Νίμιτς ξεκινώντας τη δήλωσή του, πλαισιωμένος από τους δύο πρέσβεις.
Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο "Μακεδονία" με κάποια μορφή στην ονομασία της», διευκρινίζοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού» (Διαβάστε αναλυτικά: «Μια καλή δέσμη ιδεών για έναν ανεκτό συμβιβασμό»: Οι δηλώσεις Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τους πρέσβεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ)
 
Οι προτάσεις του ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποιούν τη γείτονα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Ν. Φραγκόπουλο, ο κ. Ναουμόφσκι στις πρώτες δηλώσεις του προς ΜΜΕ των Σκοπίων είπε πως οι προτάσεις  Νίμιτς αποκλίνουν από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας και απέχουν από την εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς λύσης. Όπως είπε θα μεταφέρει τις προτάσεις στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων η οποία θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα την επίσημη τελική της θέση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.
«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel".
Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.
Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι πρόκειται για μια νέα συγκυρία, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, καθώς αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με την αξίωση, η σύνθετη ονομασία που θα δοθεί στο γειτονικό κράτος να έχει ενιαία χρήση και να μην υπάρχει παράθυρο διπλής ονομασίας.
Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωματία, όταν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Υπογράμμισε ότι δεν έχει δοθεί τίποτα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή και δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της.
Αιχμές κατά όσων ζητούν δημοψήφισμα για το θέμα άφησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος. Εάν δεν βρεθεί λύση, η γειτονική χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Γ. Αμανατίδης: Σημαντικές οι συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, δεν προσφέρονται για μικροπολιτική

«Δεν μπορεί να κάνουν κάποιοι μικροπολιτική». «Δεν μπορούν, όσοι έκαναν πραγματικά μυστική διπλωματία με τον κ. Γρυλάκη κ.ά., τώρα που έχει πάει σε συντεταγμένη διαπραγμάτευση η χώρα με τους θεσμούς του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης, να μας κουνάν το δάχτυλο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης λίγο πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων στη Ν. Υόρκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
O Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του κ. Νίμιτς ότι η πρόταση θα είναι καινούρια καθώς βρισκόμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία, υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο κ. Νίμιτς όσο και πολλοί άλλοι «λένε ότι στην ενδιάμεση συμφωνία η χώρα μας αποδέχθηκε την είσοδο της FYROM σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με την προσωρινή ονομασία που εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία"». Επιπλέον «η ενδιάμεση αυτή συμφωνία δεν είχε έρθει ποτέ προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, αυτό είναι μυστική διπλωματία» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για αποτελέσματα «αδράνειας και στρουθοκαμηλισμού τόσα χρόνια».
Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σύμφωνα με την εκτίμηση του υφυπουργού Εξωτερικών είναι «αν συμφέρει εθνικά τη χώρα μας η επίλυση του ζητήματος για τη σταθερότητα στην περιοχή». Ο ίδιος, σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά της θέσης της Ελλάδας όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά: «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, χωρίς τα στοιχεία αλυτρωτισμού» και «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».
Ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε τη ΝΔ για διγλωσσία τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να λέει για το εσωτερικό της "αφήστε όλα τα λουλούδια ν' ανθίσουν"», επισήμανε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μερίδιο ευθύνης» και υπογράμμισε ότι «γίνεται σπέκουλα για να μην τοποθετηθεί υπεύθυνα».
Επίσης, αντικρούοντας την κριτική για ελλιπή ενημέρωση είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν δίνονται οι μάχες στη διαπραγμάτευση βγάζοντας τα όλα στη φόρα», αποσαφηνίζοντας ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της «υπεράσπισης των συμφερόντων μας με διάλογο, και όταν θα υπάρχουν εξελίξεις προφανώς θα ενημερωθούν όλοι».
Απαντώντας σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού, η οποία, όπως είπε, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το θέμα.

«Όχι» του ΝΑΤΟ σε ένταξη των Σκοπίων εφόσον δεν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα

Εν τω μεταξύ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μεταβαίνει στα Σκόπια δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.
Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Σχετικές εξελίξεις και δηλώσεις:

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ