Νίκος Μπελαβίλας:OI ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2016 ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ - ΜΕΤΕΧΩ

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Νίκος Μπελαβίλας:OI ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2016 ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

"....Για αυτό τον σκοπό προτείνουμε την ταχεία διενέργεια γεωέρευνας στο υπέδαφος, σε συγκεκριμένες μικρής έκτασης ζώνες, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές κρυμμένες αρχαιότητες εντός των ζωνών οικοδόμησης..." 3/4/2016
Στις 3 Απριλίου 2016, αφού είχαμε κατ' επανάληψη εξηγήσει το αρχαιολογικό πρόβλημα στις συσκέψεις με τους επενδυτές στείλαμε γραπτά πλέον, μαζί τον συνάδελφο καθηγητή Γιάννη Πολύζο, ως επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΠ στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το Ελληνικό, επείγον σημείωμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:
"Στα πλαίσια της συζήτησης μας για την αναθεώρηση σημείων της σύμβασης του έργου του Ελληνικού, σας στέλνουμε σειρά σημείων τα οποία ζητούμε να ληφθούν υπόψη.
Η Ομάδα Έργου, την οποία ορίσαμε, εξέτασε και αποδελτίωσε τις μελέτες και τη σύμβαση. Συνεργάστηκε στενά με τους επενδυτές και τους μελετητές τους με στόχο τον εντοπισμό σημείων σύγκλισης όπως και προβληματικών κατά τη γνώμη μας σημείων. Τα πιό πάνω συνέβησαν μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016, με πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος το οποίο από κοινού συμφωνήσαμε.
Διαμορφώσαμε τον προγραμματισμό των διαδικασιών στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος έως τον Νοέμβριο 2016 προκειμένου να είναι εφικτή η συζήτηση για την αναθεώρηση των σχεδίων και της σύμβασης, όπως και η εμπρόθεσμη τήρηση των αναβλητικών όρων.
...............................................
Η εξειδίκευση αυτών των σημείων και πιθανές σχετικές λύσεις περιγράφονται στο κείμενο εργασίας της Ομάδας Έργου «Παρατηρήσεις και Εναλλακτικές Προτάσεις για το Επενδυτικό Σχέδιο του Ελληνικού» το οποίο σας αποστέλουμε.
Επιμέρους σημεία τα οποία εντοπίστηκαν αφορούν ελάσσονα προβλήματα. Προτείνουμε όμως να επιλυθούν προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ομαλή εκτέλεση του έργου ή να μην υπάρξουν αδικαιολόγητοι κοινωνικοί κραδασμοί.
Συγκεκριμένα ζητείται:
Να υπάρξουν μικρής κλίμακας διορθώσεις των μελετών ώστε να αποκλειστεί η κατεδάφιση ιστορικών διατηρητέων κτισμάτων, νεώτερων μνημείων κλπ και η έκθεση σε κίνδυνο αρχαιοτήτων.
Για αυτό τον σκοπό προτείνουμε την ταχεία διενέργεια γεωέρευνας στο υπέδαφος, σε συγκεκριμένες μικρής έκτασης ζώνες, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές κρυμμένες αρχαιότητες εντός των ζωνών οικοδόμησης..."
Οι επενδυτές, το ΤΑΙΠΕΔ, η "Ελληνικόν" Α.Ε. γνωρίζουν από τον Μάρτιο του 2016, όχι μόνον ότι υπάρχουν αρχαιότητες αλλά και που ακριβώς βρίσκονται (Λόφος Χασάνι, Ρέμμα Ευρυάλης, Ακτή Αγίου Κοσμά, Οικόπεδο Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας-πρώην Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων). Τις υποδείξαμε επί των σχεδίων τους, τους ζητήσαμε να προχωρήσουμε επειγόντως σε δοκιμαστικές τομές ή αν δεν το θέλουν σε γεωέρευνα υπό την ευθύνη των εργαστηρίων του ΕΜΠ και με τη συμβολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία είχε ήδη υποδείξει, σε συναντήσεις μαζί τους, τις κρίσιμες ζώνες. Απάντησαν ότι "θα καθυστερήσουμε", διέλυσαν την ομάδα διαπραγμάτευσης τον Ιούνιο του 2016 και διέκοψαν κάθε επικοινωνία με τους αρχαιολόγους.