Η Κως μετρά τις πληγές της –Άμεση καταγραφή ζημιών - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Η Κως μετρά τις πληγές της –Άμεση καταγραφή ζημιών

Mε διαδικασίες εξπρές ξεκινά από σήμερα το απόγευμα η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε, κυρίως, στην παλιά πόλη της Κω ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ που άφησε πίσω του δύο νεκρούς, τέσσερις βαριά τραυματισμένους και μερικές δεκάδες ελαφρύτερα. Από τη στιγμή που οι βαριά τραυματισμένοι (δύο Σουηδοί, ένας ακρωτηριασμένος στο πόδι και ένας με εγκεφαλική αιμορραγία και δύο Έλληνες, ο άνδρας με σοβαρή τραύμα στο μάτι και μια γυναίκα με κατάγματα στην κνήμη)  έχουν μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο και, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, δεν κινδυνεύει η ζώη τους, το μέλημα των Αρχών είναι να επανέλθει η ζωή στην Κω στους κανονικούς της ρυθμούς.

Γι’ αυτό το λόγο, πρώτος στόχος είναι να λειτουργήσει το λιμάνι της πόλης, μιας και το αεροδρόμιο ελέγχθηκε από τους ειδικούς και λειτουργεί κανονικά. Ακόμη οι ειδικοί δε έχουν εξετάσει ενδελεχώς τις ζημιές στο λιμάνι, αλλά, όπως τονίζει ο κ. Χατζημάρκος, η πρώτη εικόνα είναι ότι απαιτούνται μερικές ημέρες για να αποκασταθεί πλήρως η βλάβη. Μέχρι τότε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Γενική Γραμματεία Τύπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός η προσέγγιση των πλοίων στην Κω θα γίνεται μέσω του λιμανιού της Κεφάλου.
Σπίρτζης: Η Κως άντεξε
Όσον αφορά τις υπόλοιπες υποδομές, φαίνεται ότι έχουν υποστεί ζημιές μόνο παλιά κτήρια, ενώ τα νεότερα έχουν από καθόλους έως ελάχιστες ζημιές.
Ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι στα ξενοδοχεία από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών σε συνεργασία με αυτούς του δήμου, ενώ το απόγευμα φτάνει και νέο κλιμάκιο 15 μηχανικών από την Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει στην άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι είναι τόσο λίγες οι ζημιές, που δεν χρειάζεται να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην Γενική Γραμματεία Τύπου τόνισε ότι “το νησί και οι υποδομές του άντεξαν”, το “οδικό δίκτυο είναι εντάξει”, η “μόνη κατάρρευση κτηρίου ήταν αυτή που είχαμε τους νεκρούς και τραυματίες”, μίλησε για μερικές ζημιές σε δύο εκκλησίες και ένα τέμενος αλλά και σημειακά στο μεσαιωνικό τείχος στο οποίο θα υπάρξει αποκλεισμός μη τυχόν έχουμε άλλες καταρρεύσεις. “Το νησί και οι υποδομές άντεξαν. Στα νεότερα κτήρια δεν υπάρχει ούτε ρωγμή. Κάποιες λίγες ρωγμές στα παλιά κτήρια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε μεγάλη ανησυχία αλλά πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί τα επόμενα δύο 24ωρα”.
Επιπλέον, ο κ. Σπίρζης τόνισε ότι στις 7 το απόγευμα θα βρίσκονται όλα τα κλιμάκια στο νησί και θα ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι, ενώ ξεχωριστό κλιμάκιο από τις Κητριακές Υποδομές θα εξετάσει τα σχολεία, ξανά το νοσοκομείο και τα Δικαστηρία.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ο δήμος έχει αρχίσει να συλλέγει τις αιτήσεις των πολιτών, που τα κτίρια τους έχουν πρόβλημα, είτε είναι κατοικίες, είτε είναι άλλης χρήσης, καταστήματα ή ξενοδοχεία.
Κατά τον κ. Σπίρτζη “το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα αναφορικά με τις υποδομές είναι το λιμάνι” και γι’ αυτό το λόγο βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Κω ο διευθυντής λιμενικών υποδομών με τέσσερα στελέχη της διεύθυνσης αλλά και καθηγητές ΕΜΠ και ειδικούς μελετητές, προκειμένου να εξετάσουν το μέγεθος της ζημιάς και με ποιον τρόπο θα αποκατασταθεί άμεσα.