Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (ΤΤΙΠ) - ΜΕΤΕΧΩ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (ΤΤΙΠ)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου, κατά τη συνεδρίασή του στις 18-5-2016, εξέδωσε το ψήφισμα που ακολουθεί:
"Τα τελευταία τρία χρόνια η ΕΕ και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται «στα κρυφά» πίσω από κλειστές πόρτες μια νέα εμπορική και επενδυτική συμφωνία, την ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η εφαρμογή της οποίας θα αποδυναμώσει όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η συμφωνία αυτή, αν περάσει, θα διαλύσει τις δημοτικές υπηρεσίες, ανοίγοντας το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις τους στο σύνολό τους και καθιστά αδύνατη την επαναφορά τους σε δημοτικό έλεγχο, ενώ θα καταστήσει τον πυλώνα της Δημοκρατίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανενεργή.
Με την συμφωνία ΤΤΙΡ αποδυναμώνονται ή και καταργούνται περιορισμοί και ρυθμίσεις που η κοινωνία έχει βάλει για τον περιορισμό της ασυδοσίας των αγορών.

Εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά. υποβαθμίζονται δραματικά, ενώ ανοίγει ο δρόμος της άκρατης και χωρίς όρους ιδιωτικοποίησης κάθε δημόσιου τομέα, όπως η υγεία, η παιδεία, η ύδρευση κ.λπ.
Συγχρόνως, η προτεινόμενη συμφωνία μεταβάλλει την ίδια τη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ υπέρ των πολυεθνικών εταιριών και κεφαλαίων, με την ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, με τον οποίο τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
Έτσι, μόνο οι εταιρείες δύνανται να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο κατάφωρα θεμελιακές αρχές της δημοκρατίας, όπως η αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο.
Η ρήτρα θα επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να μηνύουν ακόμη και χώρες σε διαιτητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν μέτρα που θεωρούν προστατευτικά. Ο κίνδυνος είναι πολυεθνικές υποστηριζόμενες από στρατούς δικηγόρων να μπορούν να εκφοβίζουν ολόκληρα κράτη, Περιφέρειες, Κοινότητες, για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα.
Η TTIP αν περάσει θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε όλη μας τη ζωή μιας και από την Αρχή της πρόληψης θα περάσουμε στην Αρχή της απόδειξης αν κάτι είναι βλαβερό για την υγεία μας.
Ενδεικτικά μερικές από τις αλλαγές που θα επιφέρει είναι :
- Ελεύθερη Εισαγωγή Μεταλλαγμένων Προϊόντων
- Καταστροφή Βιοποικιλότητας
- Εξάντληση Φυσικών Πόρων
- Εξουσία στις Πολυεθνικές
- Διάλυση Εργασιακών Κεκτημένων
- Ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς
- Απόλυτη υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Διάλυση ελεγκτικών και κρατικών μηχανισμών
Ειδικά για τις αρμοδιότητες που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Τ.Α όπως η παροχή υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας, ο αστικός σχεδιασμός και η πολιτική προμηθειών φεύγει από τον έλεγχο της Τ.Α.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω:
1) Τάσσεται κατά της επικύρωσης της TTIP και ζητά να μην επικυρωθεί καμία τέτοια συμφωνία στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
2) Υιοθετεί τη διακήρυξη της Βαρκελώνης για τις ελεύθερες από ΤΤΙP, CETA, TISA ζώνες.
3) Αποφασίζει να ασκήσει πίεση στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ).
4) Αποφασίζει τη συμμετοχή του Δήμου στα εθνικά και διεθνή δίκτυα αντίθεσης στην TTIP, την ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου Αγ. Δημητρίου για τις ολέθριες συνέπειες της TTIP, με κάθε πρόσφορο μέσο και την κοινοποίηση και δημοσιοποίηση αυτής της απόφασης προς κάθε αρμόδια αρχή.-"