Δεν θα γίνει ποτέ γνωστή η άποψη των πολιτών - ΜΕΤΕΧΩ

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Δεν θα γίνει ποτέ γνωστή η άποψη των πολιτών

Η ύπαρξη ή όχι νησίδας  στην Αγίου Δημητρίου αναγορεύθηκε ως το κορυφαίο ζήτημα τριβής και διαφωνίας κατά την συζήτηση ενημέρωση που διοργάνωσε ο Δήμος για την ανάπλαση της κεντρικής λεωφόρου της πόλης μας.
        ¨Έγινε συζήτηση και διάλογος εξαντλητικός αφού κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον πάνω από τρείς ώρες. Τα επιχειρήματα που είχε η κάθε πλευρά  διατυπώθηκαν με σαφήνεια. Δόθηκαν εξηγήσεις και λύθηκαν απορίες από ερωτήματα που έθεσαν οι  πολίτες που παραβρέθηκαν στην συζήτηση.

          Από την συζήτηση προέκυψε μία εμφανής πλειοψηφία που έρχονταν σε αντίθεση με την άποψη της Δημάρχου. Οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης  και η πλειοψηφία των πολιτών, κυρίως καταστηματάρχες, τάχθηκαν αναφανδόν  υπέρ της κατάργησης της νησίδας που προβλέπει η μελέτη για την κεντρική λεωφόρο. Η Δήμαρχος υπεραμύνθηκε των απόψεών της ξεδιπλώνοντας τα δικά της επιχειρήματα με την εξέλιξη της συζήτησης.

       Η Δήμαρχος έχει τους δικούς της λόγους να αρνηθεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο που εμφανώς πλειοψήφησε  κατά την συζήτηση  με τους πολίτες και όχι μόνο. Καταρχήν έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, την οποία και επικαλέστηκε, για να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα. Εβδομήντα άνθρωποι, εκ των οποίων τριάντα εκλεγμένοι και οι υπόλοιποι πολίτες, δεν θα μπορούσαν να επιβάλλουν την δική τους άποψη. Τέλος η ανάγκη να γίνει ένα έργο που χρονίζει, εξυπηρετεί την ίδια και την πόλη.



      Ωστόσο όταν η Δήμαρχος  επιλέγει να ακολουθήσει τέτοιες διαδικασίες απαιτούν χρόνο, υπομονή και εγκυμονούν  εκπλήξεις. Για να μην καταντήσουν αυτές οι διαδικασίες τυπικές, ανιαρές και πληκτικές συνευρέσεις που θα εκφυλλισθούν στο τέλος , πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της, τις απόψεις που θα διατυπωθούν. Όταν μάλιστα υπάρχει εμφανώς αποκρυσταλλωμένη πλειοψηφία που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της Δημάρχου τίθεται ένα πρόβλημα. Τι θα πράξει ή Δήμαρχος; Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα φανεί κατά πόσο θα υποχωρήσει στις πιέσεις  που τις ασκούνται.

        
Δυστυχώς δεν θα γίνει ποτέ γνωστή η άποψη που έχει το σύνολο των κατοίκων της πόλης για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Υπάρχει ελπίδα στο μέλλον με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και των δικτύων επικοινωνίας, με γρήγορα δημοψηφίσματα, να διατυπώνεται η άποψη του συνόλου των πολιτών. Κοντολογίς οι ίδιοι με άμεσο τρόπο να αποφασίζουν.
                                                                    

Γιώργος Μανίκας