Μερικές σκέψεις για το στάδιο του Αγίου Δημητρίου - ΜΕΤΕΧΩ

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Μερικές σκέψεις για το στάδιο του Αγίου Δημητρίου


Η αθλητική επιτροπή του ΟΠΑΠ(Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος) επισκέφθηκε το στάδιο της πόλης μας.

Από μία πρώτη ματιά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ευτυχία που ένα τέτοιο στάδιο κοσμεί την πόλη και εξυπηρετεί τις ανάγκες που έχουν οι αθλητικοί σύλλογοι καθώς και τις ανάγκες για άσκηση και άθληση που έχουν οι πολίτες.

Ωστόσο πίσω από την πρώτη εικόνα σχεδόν πάντα υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν. Η λύση τους θα μπορούσε να κάνει λειτουργικότερο και ομορφότερο το στάδιο.

Εκκρεμεί το θέμα του χλοοτάπητα. Είναι γνωστό ότι ό εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο δήλωσε αδυναμία να το εκτελέσει. Θα γίνει νέος διαγωνισμός που θα πάρει το χρόνο του. Το έργο δυστυχώς πήγε πίσω δημιουργώντας προβλήματα στις ομάδες και στην εν γένει λειτουργία του σταδίου.

Η αντικατάσταση του παλιού χλοοτάπητα με νέο εξελιγμένο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξορίσει το στίβο από το στάδιο. Ειδικά για τις ρίψεις πρέπει να βρεθεί τρόπος που να διασφαλίζει και την ακεραιότητα του χλοοτάπητα και την διεξαγωγή των προπονήσεων στα συγκεκριμένα αθλήματα.

Να γίνει συντήρηση στα όργανα που υπάρχουν στα δύο κλειστά γυμναστήρια(αθλητών, πολιτών) και να αντικατασταθούν όποια είναι κατεστραμμένα.

Να λειτουργήσει το ιατρείο του σταδίου σε πρώτη φάση με ένα γιατρό. Να προμηθευθεί φάρμακα και να εξοπλισθεί με κατάλληλα ιατρικά όργανα για τις πρώτες βοήθειες. Να λειτουργήσει ο απινiδωτής, είναι κρίμα να σκουριάζει ένα όργανο που μπορεί να σώσει μία ζωή.

Να βελτιωθεί αισθητικά η εικόνα του σταδίου. Σε κάποια σημεία υπάρχει αδικαιολόγητη συσσώρευση άχρηστων αντικειμένων που δίνουν μία τριτοκοσμική αίσθηση στο χώρο. Ταυτόχρονα υπάρχουν παρκαρισμένα πολλά απορριμματοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Επίσης πολλές διάσπαρτες λυόμενες κατασκευές που εξυπηρετούν ποικίλες ανάγκες. Αυτή η εικόνα τελικά αδικεί το στάδιο.

Μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να γκρεμισθεί και η αντιαισθητική μάντρα που περιβάλλει το στάδιο τουλάχιστον από την πλευρά της οδού Θεομήτορος. Η μάντρα υπάρχει εκεί από την εποχή της δεκαετίας του 70 σαν να υποδηλώνει την πρόθεση κάποιων να κρύψουν κάτι. Να αντικατασταθεί από καλαίσθητα κάγκελα που προσφέρουν άπλετη οπτική επαφή του κόσμου με τον αγωνιστικό χώρο. Θα ανοίξει ο χώρος, θα αλλάξει όλη η εικόνα του σταδίου.

Αρκετά από αυτά τα προβλήματα η επιτροπή έχει δρομολογήσει τη λύση τους, μερικά απαιτούν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα επιμονή και χρόνο. Τελικά αξίζει οι πολίτες του Αγίου Δημητρίου να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών από κάθε άποψη, λειτουργική και αισθητική.


Mανίκας Γιώργος